Sernik z owoców morza

Seafood cheesecake with Abba caviar.

Czas przyrządzania
30

Liczba porcji
6

Lista składników

  • 200 g chleba ziarnistego lub żytniego
  • 100 ml roztopionego masła
  • 2 łyżki żelatyny w proszku
  • 75 ml wody
  • 300 ml crème fraiche
  • 300 ml kwaśnej śmietany
  • 1 czerwona cebula, drobno posiekana
  • 50 ml koperku, drobno posiekanego
  • 160 g Abba Kawior Czerwony

Instrukcja przygotowania

Zmiksuj chleb z masłem na gładką masę, wyłóż nią dno tortownicy (o średnicy 24 cm) i dociśnij.

W garnku wymieszaj żelatynę z wodą i zostaw na kilka minut, aż spęcznieje.

W misce wymieszaj crème frâiche, kwaśną śmietanę, czerwoną cebulę, koperek i kawior. Zostaw nieco kawioru do dekoracji (ok. 40 g).

Rozpuść żelatynę na małym ogniu i dolej ją do masy crème frâiche, mieszając.

Wylej masę na chleb w tortownicy. Całość wstaw do lodówki na noc.

Przed podaniem pokrój sernik na małe kawałki, a wierzch posyp kawiorem i koperkiem.