Szwedzki tort kanapkowy

Swedish sandwich cake (smörgåstårta) with Abba caviar.

Czas przyrządzania
60

Liczba porcji
4

Lista składników

  • 12 kromek chleba tostowego
  • 2 kromki chleba żytniego przekrojonego wzdłuż

Farsz 1

  • 100 ml Pasta z Tuńczyka Abba
  • 200 g filetów z tuńczyka
  • 1/2 cebuli, drobno posiekanej
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • Czarny pieprz
  • Przyprawa do sałatek

Farsz 2

  • 80 g Abba Kawior Czerwony
  • 50 ml posiekanego pora
  • 50 ml startego kwaśnego jabłka
  • 125 g serka śmietankowego
  • 100 ml crème fraiche
  • Czarny pieprz
  • Sok z cytryny

Dekoracja

Instrukcja przygotowania

Namocz wszystkie kromki chleba w sosie z tuńczyka. Ułóż 6 kromek białego chleba jako dolną warstwę.

Zmieszaj składniki do farszu 1 i rozsmaruj je na chlebie.

Następnie ułóż chleb żytni i rozsmaruj na nim zmieszane składniki do farszu 2.

Na wierzchu ułóż pozostałe kromki białego chleba.

Na koniec udekoruj tort resztą składników. Do dekoracji możesz oczywiście dodać inne składniki zgodnie z upodobaniami.